Bardalades

Bloc 100% subvencionat.

dimecres, 24 de juny de 2009

Pinha entà l'Estat Francès


Lo monde crei que las nacions europencas son unicas, damb una sola cultura, lenga o entitat. Aquò es ver, mai que tanbén cresém que l'Estat aperten à una sola nación. Qual se pasa quan una entitat culturala essistent vòl renàisser? L'Estat "nacionau" l'aplaquís. Pas que l'aplaca directament, sol que posa pas los miejans entà que pòsque se desenvolupar aital coma la cultura nacionala. Es lo cas de lo catalan, lo bascón, lo cors, lo cèltic e pus enqüera un listage de noms de culturas "vençudas" per una armada culturala "nacionala". Es lo cas de l'Occitan, la lenga d'òc. Ièu soi pas occitan, mas senti dins lo còr lo meteis qu'un occitan de cos e d'èime: la passion vers lo país, la meuna lenga de pichòt e l'amor a la libertat.

L'Occitània es pas estada una nación coma l'ai ièu racontat, mai qu'es la región ont se parla l'occitan, lenga que ven de lo latin aital coma lo francès o l'espanhol. Lo pople occitan vòl pas un estat occitan, damb lheis occitanas e solament en occitan, mai que vòl que la França reconesca las seunas culturas minorishadas e s'ocupe de la recuperación de la lenga, que 50 ans enrièra era la pus emprada per los abitants de lo Miègjorn-Pirinèus.

Lo meu suport a la causa occitana e à la lenga d'Òc, que la craba lor manda una pinheta entà la politica lingüistica francesa

1 comentari:

Colotordoc ha dit...

Hola Naxo:
Sabes lo que pienso del patrimonio cultural de la humanidad: Hay cabida para todo y todos, aunque algunos crean que aceptarlas es sinonimo de debilidad.
A Occitania le sucede lo que al Romanche en Suiza: No se reconoce como lengua,ni como entidad a pesar de tener un legado importante tanto en la cultura como en el comportamiento de esa región en particular.

Lo de Europa es para largo. Aunque sabemos que son un crisol de cultura, intentan ligarla a la economía, es decir, si soy motor económico, mi cultura prevalece sobre la tuya.
Saludos amigo, mordaz como siempre. Hoy te escribo en español. Ya sabes mi catalán es pesimo :D