Bardalades

Bloc 100% subvencionat.

divendres, 17 de desembre de 2010

Si jo fos un gudari...

...faria un manual del bon gudari. Aquest és un post que sé que trenca la parsimònia del meu recés, i de pas la vostra tranquilitat, però se m'ha acudit i necessitava plasmar-ho. Doncs bé, la paraula gudari és una de les moltes paraules que em fan gràcia de les paraules que em fan gràcia de l'euskera. I perquè? Doncs perquè dóna molt de joc. I si no, heus ací lo qué.

El bon gudari primer hauria de parlar euskera i dur tautat al pit un mapa d'Euskal Herria gravat en plom. Fet això, només hauria de decidir-se per la Real o per l'Athletic, i gravar-se l'escut del seu equip amb un ganivet a l'espatlla. I seguir uns quants preceptes:

- El bon gudari no donarà mai la mà a un espanyol si no és per trencar-li o per fer-lo servir a l'Urrezko aizkora.

- El bon gudari no donarà mai cap petó a un espanyol si no és per arrencar-li la orella d'una mossegada.

- El bon gudari portarà una txapel·la tan gran com una escultura de Chillida.

gudari amb la pistola de butxaca


- El bon gudari dormirà tapat amb la Ikurriña. És més, utilitzarà la Ikurriña per estrangular el seu enemic.

- Quan el bon gudari es llevi a les 4, dels troncs que talli en farà una foguera per cremar els cadàvers que va fer la nit abans. I a sobre dels que quedin esmorzarà un bacallà sencer.

- Quan el bon gudari hagi acabat amb el marmitako, donarà el quedi als presoners de guerra abans de practicar l'aizkolari amb ells. Recodeu, un bon gudari mai no fa presoners.

I ja està. Tots sabeu que això és un post de broma, però per si de cas algú pogués ofendre's, remarcaré que com a bon carlí professo l'enteniment entre els pobles i la pau entre els homes. Tot i que vist així, ser un gudari queda com un ofici més rentable al de bandoler o el de falangista.

Finalitzo aquí el meu parèntesi vacacional esperant que hagueu fet unes rises. Vagi de gust.Salut i peles!

2 comentaris:

Manuel ha dit...

A fin de cuenta no me entere de era Gudari ;D

Saludos

Bardaler ha dit...

Buenas Marqués

Gudari es la palabra euskera que se emplea para definir al guerrero vasco. En euskera, las profesiones se designan por el nombre de la materia prima que utilizan. Así, por ejemplo, el que corta/trabaja árboles/troncos (aizkolen/aizkoloak) se denominan aizkolari, o al que trabaja la guerra (guden/gudena) se le llama gudari. El más divertido es el de que trabaja la pelota (el juego del frontón o pelota vasca es motivo de rivalidades más profundas que en el fútbol para los seguidores de este deporte) se le denomina pelotari.

Es una simple picaría.

Salut!